Badania porównawcze odporności korozyjnej stali austenitycznej AISI 304L (EN 1.4307) stosowanej do przewozu wybranych płynów Comparative studies of the corrosion resistance of AISI 304L austenitic stainless steel (EN 1.4307) for the carriage of selected liquids
Niniejszy artykuł przedstawia badania porównawcze odporności korozyjnej austenitycznej stali stopowej AISI 304L (EN 1.4307). Wyniki przeprowadzonych badań dają możliwość oceny odporności stali nierdzewnej na korozję wżerową w różnych środowiskach spotykanych w przemyśle spożywczym. Badania prowadzone były w sześciu różnych środowiskach: roztworze Ringera, wodnym roztworze 3% wag. NaCl, mleku, piwie, soku z cytryny, oraz w Coca-Coli. W każdym z badanych roztworów/płynów zaobserwowano zjawisko korozji wżerowej. Największą odporność na korozję wżerową wykazała próbka w roztworze Ringera.
This paper presents a comparative study of the corrosion resistance of austenitic stainless steel AISI 304L (EN 1.4307). The studies show the resistance to pitting corrosion of stainless steel in various environments encountered in the food industry. The tests were carried out in six different environments/fluids: Ringer's solution, an aqueous solution of 3 wt% NaCl, milk, beer, lemon juice, and Coca-Cola. In each case, the phenomenon of pitting corrosion has been observed. The highest resistance to pitting corrosion was noticed in the Ringer’s solution.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00