Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modeling the effect of temperature on survival rate of Salmonella Enteritidis in yogurt

Tytuł:
Modeling the effect of temperature on survival rate of Salmonella Enteritidis in yogurt
Autorzy:
Szczawinski, J.
Szczawinska, M.E.
Lobacz, A.
Jackowska-Tracz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/31341.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Źródło:
Polish Journal of Veterinary Sciences; 2014, 17, 3
1505-1773
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to determine the inactivation rates of Salmonella Enteritidis in commercially produced yogurt and to generate primary and secondary mathematical models to predict the behaviour of these bacteria during storage at different temperatures. The samples were inoculated with the mixture of three S. Enteritidis strains and stored at 5℃, 10℃, 15℃, 20℃ and 25℃ for 24 h. The number of salmonellae was determined every two hours. It was found that the number of bacteria decreased linearly with storage time in all samples. Storage temperature and pH of yogurt significantly influenced survival rate of S. Enteritidis (p < 0.05). In samples kept at 5℃ the number of salmonellae decreased at the lowest rate, whereas at 25°C the reduction in number of bacteria was the most dynamic. The natural logarithm of mean inactivation rates of Salmonella calculated from primary model was fitted to two secondary models: linear and polynomial. Equations obtained from both secondary models can be applied as a tool for prediction of inactivation rate of Salmonella in yogurt stored under temperature range from 5 to 25°C; however, polynomial model gave the better fit to the experimental data.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies