Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of the influence of turning parameters of CuZn39Pb3 and AW 6060 materials on surface roughness

Tytuł:
Analysis of the influence of turning parameters of CuZn39Pb3 and AW 6060 materials on surface roughness
Analiza wpływu parametrów toczenia materiałów CuZn39Pb3 i AW 6060 na chropowatość powierzchni
Autorzy:
Tomczewski, Leszek
Muszyńska-Pałys, Jagoda
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/31232936.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza. Oficyna Wydawnicza
Tematy:
turning
non-ferrous metals
surface roughness
toczenie
metale nieżelazne
chropowatość powierzchni
Źródło:
Technologia i Automatyzacja Montażu; 2022, 2; 8-14
2450-8217
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents an analysis of the turning parameters of two non-ferrous materials. The tested materials were: brass CuZn39Pb3 and aluminum alloy AW 6060. A Kyocera turning knife and a WNMG 080404 AH plate were used to make the samples. Three parameters were tested: rotational speed, feed and depth of cut at three levels of variability. The roughness parameters Ra and Rz were selected for the analysis. On the basis of the obtained results, it was shown that the feed used during machining has the greatest influence on roughness, while the change of depth or cutting speed does not cause significant differences in roughness.

W artykule przedstawiono analizę parametrów toczenia dwóch materiałów nieżelaznych. Materiałami poddanymi badaniom były: mosiądz CuZn39 Pb3 i stop aluminium AW 6060. Do wykonania próbek użyto noża tokarskiego firmy Kyocera i płytki WNMG080404AH tej firmy. Badaniom poddano trzy parametry: prędkość obrotową, posuw i głębokość skrawania na trzech poziomach zmienności. Do analizy wybrano parametr chropowatości Ra i Rz. Na podstawie uzyskanych wyników wykazano, że największy wpływ na chropowatość ma posuw stosowany podczas obróbki, natomiast zmiana głębokości czy tez prędkości skrawania nie powoduje znaczących różnić w chropowatości.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies