Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of different dietary levels of vitamin E and selenium on antioxidant status and immunological markers in serum of laying hens

Tytuł:
The effect of different dietary levels of vitamin E and selenium on antioxidant status and immunological markers in serum of laying hens
Autorzy:
Zdunczyk, Z.
Drazbo, A.
Jankowski, J.
Juskiewicz, J.
Czech, A.
Antoszkiewicz, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/31144.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Źródło:
Polish Journal of Veterinary Sciences; 2013, 16, 2
1505-1773
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of different dietary levels of selenium (Se) and vitamin E on egg production, the antioxidant status and the immune system response of hens was investigated in the current study. A total of 32 Lohman Brown hens were divided into four groups and were fed diets with 5% of soybean oil and two levels of Se (0.15 and 0.30 mg/kg) and vitamin E (30 and 60 mg/kg). During 10 weeks of experimental feeding, the body weights of hens and egg production were similar in all dietary treatments, but a higher Se content of diets contributed to a significant increase in egg weight. A higher vitamin E level significantly increased α-tocopherol concentrations (2.71 vs. 2.05 μg/mL, p = 0.001), superoxide dismutase (SOD) activity (43.3 vs. 39.9 U/mL, p = 0.049) and the ferric reducing ability of serum (FRAP) (123.0 vs. 105.7 μmol/L, p = 0.029). A higher Se content increased the concentrations of ascorbic acid (0.309 vs. 0.073 μg/L, p = 0.001), retinol (1.48 vs. 1.15 μg/mL, p = 0.001) and α-tocopherol (2.86 vs. 1.90 μg/mL, p = 0.001), the activity levels of catalase (3.40 vs. 2.98 U/L, p = 0.010) and SOD (43.4 vs. 30.8 U/mL, p = 0.040) as well as the total antioxidant status (TAS) of serum (0.38 vs. 0.28 mmol/L, p = 0.026). There were no significant differences in the concentrations of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukin-6 (IL-6) between treatments, while a higher vitamin E content of diets increased serum immunoglobulin A (IgA) concentrations (370.6 vs. 321.3 μg/mL, p = 0.026). Higher dietary levels of vitamin E and Se increased the serum concentrations of retinol (1.66 vs. 2.20 μg/mL, p = 0.013) and α-tocopherol (3.33 vs. 1.71, p = 0.014), but they had no effect on the other physiological parameters. It is recommended that the levels of both supplements, Se and vitamin E, be increased in laying hen diets as they have a beneficial effect on the serum concentrations of retinol and α -tocopherol.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies