Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości eksploatacyjno-techniczne estrów metylowych kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako paliwa silnikowego

Tytuł:
Możliwości eksploatacyjno-techniczne estrów metylowych kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako paliwa silnikowego
Autorzy:
Jaskólski, J.
Konstantynowicz, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/311305.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Instytut Naukowo-Wydawniczy "SPATIUM"
Tematy:
biopaliwa
FAME
eksploatacja pojazdów
biofuels
exploitation of vehicles
Źródło:
Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe; 2011, 12, 7-8; 34-37
1509-5878
2450-7725
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego (FAME) mogą odgrywać istotną rolę w zakresie rozszerzenia bazy paliwowej oraz przyczynić się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Istotnym kryterium oceny ich jakości jako paliwa silnikowego jest określenie całkowitej zawartości gliceryny i zawartości wolnej gliceryny oraz mono-, di- i triagliceroli. Najistotniejsze czynniki pozwalające na użycie FAME jako paliwa silnikowego to stabilność w czasie magazynowania, odpowiednie właściwości niskotemperaturowe i podatność na rozkład mikrobiologiczny. Jednym z głównych problemów eksploatacyjnych silników spalinowych zasilanych FAME to zapewnienie właściwego rozruchu już w temperaturze -5°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies