Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Elongation cutoff technique: parallel performance

Tytuł:
Elongation cutoff technique: parallel performance
Metoda wydłużania w wariancie zrównoleglonym
Autorzy:
Korchowiec, J.
Lewandowski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/305353.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Wydawnictwo AGH
Tematy:
metody klasy O(N)
techniki fragmentacyjne
metoda wydłużania
order-N methods
fragmentation techniques
elongation method
Źródło:
Computer Science; 2008, 9; 67-76
1508-2806
2300-7036
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It is demonstrated that the elongation cutoff technique (ECT) substantially speeds up the quantum-chemical calculation at Hartree-Fock (HF) level of theory and is especially well suited for parallel performance. A comparison of ECT timings for water chains with the reference HF calculations is given. The analysis includes the overall CPU (central processing unit) time and its most time consuming steps.

Pokazano, że technika obcięcia, zastosowana w metodzie wydłużania istotnie przyspiesza obliczenia kwantowo-chemiczne w formaliźmie Hartreego-Focka (HF). Metoda ta sprawdza się wyjątkowo dobrze w obliczeniach przeprowadzanych na wielu procesorach. W pracy porównano zarówno całkowity czas obliczeń, jak i jego najbardziej czasochłonnych części, z tradycyjnym schematem obliczeniowym metody HF.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies