Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of different dietary sodium levels on blood mineral concentrations and tibia mineralization in turkeys

Tytuł:
The effect of different dietary sodium levels on blood mineral concentrations and tibia mineralization in turkeys
Autorzy:
Jankowski, J.
Lichtorowicz, K.
Zdunczyk, Z.
Juskiewicz, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/30480.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Źródło:
Polish Journal of Veterinary Sciences; 2012, 15, 2
1505-1773
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of this study was to determine the effect of different dietary levels of sodium in diets with and without sodium chloride on mineral metabolism, including blood electrolyte levels and tibia mineralization parameters, in young turkeys (to six weeks of age). The influence of diets with a low (L), medium (M) and high (H) sodium content, at 0.34, 1.34 and 2.82 g/kg respectively, was compared. The content of chloride and potassium in turkey diets (1.7 - 5.9 and 11 g/kg, respectively) was above the recommended levels. The sodium-deficient diet L decreased the serum concentrations of sodium, chloride and phosphorus, and it increased the serum levels of calcium and magnesium in turkeys, compared with groups M and H. Relative to group L, different dietary sodium levels in groups M and H contributed to a similar increase in the body weights of birds (1.06 vs. 1.46 and 1.44 kg, p<0.001) and in the absolute (4.60 vs. 6.83 and 6.62 g, p<0.001) and relative tibia weight (0.42 vs. 0.46 and 0.46% body weight, p=0.031). No significant differences were found between groups with respect to the content of ash, calcium and phosphorus in tibia dry matter. Supplemental sodium increased the bone density index (from 50.6 to 68.4 and 66.3 mg/mm in groups L, M and H, respectively, p<0.001), the maximum bending moment (from 5.27 to 7.40 and 7.33 N/mm, p=0.002) and the minimum breaking strength of tibia (from 0.136 to 0.191 and 0.189, p=0.002). In conclusion, our study indicates that the applied dietary treatment with a moderate sodium level (1.34 g/kg) resulted in a rate of bird growth and tibia mineralization similar to those observed with the treatment with much higher Na content (2.82 g/kg).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies