Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania laboratoryjne demulgacji rop naftowych metodą termochemiczną

Tytuł:
Badania laboratoryjne demulgacji rop naftowych metodą termochemiczną
Laboratory experiments on thermochemical demulsification of oil
Autorzy:
Jewulski, J.
Zagrajczuk, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/300031.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Wydawnictwo AGH
Tematy:
badania laboratoryjne
demulgacja
ropa naftowa
metoda termochemiczna
laboratory experiments
demulsification
oil
thermochemical method
Źródło:
Wiertnictwo, Nafta, Gaz; 2007, 24, 1; 237-243
1507-0042
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych dotyczących efektywności oddziaływania różnych ZPCz w procesie demulgacji termochemicznej wybranych rop naftowych z polskich złóż. Prawidłowo dobrany demulgator na podstawie indywidualnych badań umożliwi najlepsze rozbicie emulsji ropno-wodnej badanego złoża. Badania laboratoryjne zostały przeprowadzone w 4 różnych temperaturach 40, 50, 60 i 70 stopni Celsjusza, w różnych czasach odstoju emulsji. Niektóre wyniki badań przedstawiono w tabelach oraz w formie graficznej. Pozwoliły one wytypować najlepsze demulgatory dla badanych rop naftowych.

The results of laboratory experiments on the efficiency of various surfactants in the process of thermochemical demulsification of selected oils from the Polish oil fields are presented in the paper. The correct selection of a demulsifier on the basis of individual investigations shall enable best decomposition of the oil-water emulsion. Laboratory tests were carried out at 4 various temperatures 40, 50, 60 and 70 degrees of Celsius for various times of sedimentation of the emulsion. Some of the results are presented in tables or in a graphic form. On this basis the best demulsifiers could be chosen for the given types of oil.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies