This paper analyzed the effect of moisture content on selected physical properties of Astoria
variety wheat grain using six levels of grain moisture content (14%, 16%, 18%, 20%, 22% and 24%).
The following were determined for each level of moisture content: angle of repose, static angle of
repose (SAR), bulk density and thousand kernel weight. The friction coefficients for four different
construction materials (CEF) were also determined: acid-resistant steel, wear-resistant steel, plastic
(PPLD) and rubber. It was found that an increasing moisture content in grains was accompanied by
an increase in the thousand kernel weight, angle of repose, SAR, as well as the CEF against each of
the surfaces used in the study. The highest value of the CEF was recorded for a rubber surface (0.782)
and the smallest was for a polypropylene surface (0.443). The highest values of the angle of repose
and the SAR were recorded for the grain with the highest moisture content: 37.15o and 39.44o,
respectively. An increase in the moisture content in kernels reduced their bulk density from 79.870
kg · hl–1 (moisture content: 14%) to 68.783 kg · hl–1 (moisture content 24%).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00