Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of drying and long-term storage on colour and carotenoids content of giant pumpkin (Cucurbita maxima)

Tytuł:
The effect of drying and long-term storage on colour and carotenoids content of giant pumpkin (Cucurbita maxima)
Autorzy:
Sojak, M.
Jaros, M.
Janaszek-Mańkowska, M.
Trajer, J.
Głowacki, S.
Ratajski, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/297957.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tematy:
chemical composition
clustering
colour
drying
factor analysis
pumpkin
Źródło:
Technical Sciences / University of Warmia and Mazury in Olsztyn; 2016, 19(4); 295-312
1505-4675
2083-4527
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of this study was to characterise the quality of giant pumpkin dried in different conditions as well as to determine the best combination(s) of drying conditions, based on colour and chemical composition of dried material. Samples of three pumpkin cultivars (Amazonka, Justynka- 957 and Ambar) were dried at five different temperatures (40°C, 50°C, 60°C, 70°C, 80°C) using three different drying methods (forced convection in tunnel dryer, natural convection in chamber dryer and hybrid drying which combined a tunnel drying and fluidized-bed drying). It has been shown that variability of samples resulted primarily from the redness, yellowness, lutein and β-carotene. Samples were scored based on the range of responses identified by factor analysis in order to find an optimal combination of cultivar, temperature and drying method. The three subsequent highest scores were obtained for samples of Ambar cultivar, dried using hybrid drying at 40, 60 and 80°C respectively.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies