The rheological behaviour of beetroot juice as a function of soluble solid content (from 10oBx to
50oBx) at a wide range of temperatures (from 10oC to 60 oC) was studied. The measurements were
made using rotational rheometer (Brookfield Engineering Laboratories: model LVDV-II+ PRO). The
investigation showed that the beetroot juice was Newtonian in behaviour and the viscosity was
changed from 0.77 mPa s to 28.4 mPa s. The Arrhenius-Guzman equation was used to calculate the
values of flow activation energy. In order to evaluate the influence of soluble solid content two models
were applied: the power law and exponential equation. A new equation was proposed to express the
combined effect of temperature and concentration on beetroot juice viscosity.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00