Effect of ageing on the magnitude and temperature dependence of the Kerr constant in the castor oil used in pharmacy Wpływ procesów starzenia na wielkosć oraz zależność temperaturową stałej Kerra w oleju rycynowym stosowanym w farmacji
This work presents measurements of the Kerr constant and its temperature dependence in the fresh and aged castor oil used in pharmacy. It is shown that the effect of aging noticeably affects electrooptic properties of the oil.
Przedstawiono wyniki pomiarów stałej Kerra oraz jej zależności temperaturowej otrzymane dla świeżego oleju rycynowego oraz oleju poddanemu procesowi starzenia. Pokazano, że proces starzenia znacząco modyfikuje jego właściwości elektrooptyczne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00