Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

"Ugarnirować kremem przy pomocy lejka". Dyskurs kulinarny w polskiej reklamie prasowej początku XX wieku

Tytuł:
"Ugarnirować kremem przy pomocy lejka". Dyskurs kulinarny w polskiej reklamie prasowej początku XX wieku
Autorzy:
Gajewska, Ewelina
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/29520161.pdf
Data publikacji:
2022-12-20
Wydawca:
Uniwersytet Bielsko-Bialski
Tematy:
język
perswazja
reklama
dyskurs kulinarny
language
persuasion
advertising
culinary discourse
Źródło:
Świat i Słowo; 2022, 39, 2; 339-355
1731-3317
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article analyzes the method of implementing the culinary discourse in advertising texts published in „Tygodnik Ilustrowany” in 1910–1927. The focus was primarily on analyzing those ads that annexed a specific genre for their needs: a recipe. Moreover, advertisements were described in which determinants of various genres and styles intertwined, especially those in which elements of culinary discourse were intertwined with lexical determinants of scientific discourse. The analysis of the lexis of old advertisements also made it possible to observe which cooking vocabulary, often present in material from over a hundred years ago, is already perceived as archaic from a modern perspective.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies