Dynamiczny rozwój turystyki winiarskiej, nazywanej również enoturystyką, nastąpił od drugiej połowy lat 90. XX wieku. Obecne badania i artykuły na temat enoturystyki są ukierunkowane na motywy, miejsca turystów zainteresowanych turystyką winiarską. Z perspektywy produktu turystycznego, enoturystyka to popyt i podaż. To badanie form zachowań konsumenckich, turystów biorących udział w wycieczkach oraz podróżujących do regionów winiarskich. Ważnym aspektem turystyki winiarskiej jest sam komponent, czyli wino. Niewątpliwie od zamierzchłych czasów jest istotnym elementem kultury i rozwoju cywilizacji. Miało duży wpływ na zachowania danej społeczności, ale również wytwarzaniu nowych form kultury, w których wino było głównym motywem przewodnim. Są to między innymi festiwale, wydarzenia czy biesiady o tematyce wina. Wino odgrywało ogromną rolę w tworzeniu relacji między członkami danej społeczności, ale także jej podtrzymaniu. W niektórych kulturach na świecie, wino wciąż jest jednym z ważniejszych jej elementów i cech charakterystycznych. Nieodłączną częścią enoturystyki jest sposób wytwarzania wina, czyli proces jego produkcji. Dlatego odnotowuje się duże zainteresowanie wśród turystów turystyki winiarskiej, odwiedzinami winnic i winiarni. Uczestnicy chętnie biorą udział w prelekcjach i wykładach prowadzonych przez lokalnych przedsiębiorców, na temat produkcji wina. Głównym motywem artykułu jest dynamiczny rozwój turystyki winiarskiej w przestrzeni turystycznej Vancouver. Do szczegółowych założeń niniejszego opracowania należy charakterystyka turystyki i jej rozwoju w Kolumbii Brytyjskiej, ze szczególnym uwzględnieniem regionów turystycznych, charakterystyka turystyki winiarskiej w Kolumbii Brytyjskiej, ze szczególnym uwzględnieniem podziału na regiony zagospodarowania turystycznego. Turystyka winiarska jest nieodłącznym elementem wykreowanego produktu turystycznego. Ponadto, trasa zawiera aspekty kulturowe, społeczne oraz przyrodnicze. Trasa turystyczna zawiera elementy enoturystyki, które w znacznym stopniu nawiązują do turystyki kulturowej. W artykule zdefiniowano czym jest turystyka winiarska, oraz wyodrębniono jej rodzaje. Następnie scharakteryzowano główne motywy podróży turystów do regionów winiarskich. Uwzględniono również wpływ turystyki winiarskiej na przestrzeń miasta Vancouver oraz wpływ branży turystycznej na gospodarkę regionalną. W dalszej kolejności został poruszony temat turystyki i ruchu turystycznego w Kolumbii Brytyjskiej. W ramach zobrazowania natężenia ruchu turystycznego, dokonano także analizy danych statystycznych dotyczących liczby turystów z poszczególnych krajów. Bez wątpienia przemysł turystyczny jest jednym z największych gałęzi gospodarki w Kolumbii Brytyjskiej. Prowincja jest zaliczana do najbardziej popularnych wśród podróżnych destynacji turystycznych na zachodnim wybrzeżu Kanady.
The dynamic development of wine tourism, also known as enotourism, started in the second half of the 1990s. Current research and articles on enotourism focus on the motives and places of tourists interested in wine tourism.From the perspective of a tourism product, enotourism is both supply and demand. It is a study of the forms of consumer behavior, tourists taking part in excursions and traveling to wine regions. An important aspect of wine tourism is the component itself, which is wine. Undoubtedly, it has been an important element of culture and the development of civilization since ancient times. It had a great influence on the behavior of a given community, but also on the creation of new forms of culture in which wine was the main theme. These include festivals, events and feasts about wine. Wine played a huge rolein creating relationships between members of a given community, but also in maintaining it. In some cultures around the world, wine is still one of its most important elements and characteristics. An inseparable part of enotourism is the method of producing wine, i.e. the process of its production. That is why there is a lot of interest among tourists in wine tourism, visits to vineyards and wineries. Participants are willing to take part in lectures and lectures by local entrepreneurs on wine production.The main theme of the article is the dynamic development of wine tourism in the tourist space of Vancouver. The detailed assumptions of this study include the characteristics of tourism and its development in British Columbia, with particular emphasis on tourist regions, and the characteristics of wine tourism in British Columbia, with particular emphasis on the division into tourist development regions. Wine tourism is an inseparable element of the created tourism product. Moreover, the route includes cultural, social and natural aspects. The tourist route contains elements of enotourism that largely relate to cultural tourism. The article defines what wine tourism is and distinguishes its types. Then, the main motives for tourists’ travel to wine regions are characterized. The impact of wine tourism on the Vancouver city space and the impact of the tourism industry on the regional economy were also taken into account. Next, the topic of tourism and tourism in British Columbia was raised. As part of illustrating the intensity of tourist traffic, the statistical data on the number of tourists was also analyzed from individual countries. Undoubtedly, the tourism industry is one of the largest industries in British Columbia. The province is one of the most popular travel destinations for travelers on the west coast of Canada.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00