Sustainable management of water resources in terms of the water needs for agricultural purposes in small rural communes based on the example of the Grybów commune, Poland
Sustainable management of water resources in terms of the water needs for agricultural purposes in small rural communes based on the example of the Grybów commune, Poland Zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi w kontekście potrzeb wodnych rolnictwa w małych gminach wiejskich na przykładzie gminy Grybów, Polska
The article presents the results of the analysis of water needs in agricultural production of the Grybów commune (the
district of Nowy Sącz, the Małopolska province). The aim of this study was to determine both the current water needs for
agricultural purposes as well as changes in this regard based on structural and production data. The guidelines specified in
the Ordinance of the Minister of Infrastructure of 14 January 2002 concerning average norms of water consumption were
applied to determine water needs. The average annual water demand of crops together with permanent grassland (meadows,
pastures) amounts to 23.7 mln m3, of which about 2.15 mln m3 is for winter wheat, 1.92 mln m3 for potatoes and 17.6 mln m3
for permanent grassland. Significant amounts of water (over 130,000 m3) are used also for watering home gardens and cultivating
vegetables in plastic tunnels and greenhouses. Water needs for animals farming reach about 235,000 m3 in a year.
Most water is needed for farming the cattle. It is predicted that the demand for water in the agricultural sector of the commune
will increase by about 5.5% by 2030. Therefore, the activities monitoring the awareness of water saving and proper
water management among the population of the villages are important.
W pracy przedstawiono wyniki analizy w zakresie potrzeb wodnych w produkcji rolniczej na przykładzie gminy Grybów
(powiat nowosądecki, województwo małopolskie). Celem pracy było określenie aktualnych potrzeb wodnych rolnictwa,
a także określenie na podstawie danych strukturalnych i produkcyjnych trendów zmian w tym zakresie. Do określenia
potrzeb wodnych zastosowano wytyczne zawarte w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r.
w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody. Średnie roczne zapotrzebowanie na wodę roślin uprawnych wraz
z trwałymi użytkami zielonymi (łąki, pastwiska) wynosi 23,7 mln m3, w tym pszenicy ozimej oraz ziemniaka około 2,15
i 1,92 mln m3, a trwałych użytków zielonych – 17,6 mln m3. Znaczne ilości wody (ponad 130 tys. m3) zużywane są także
na podlewanie ogródków przydomowych oraz uprawę warzyw w tunelach foliowych i szklarniach. Potrzeby wodne w zakresie
chowu i hodowli zwierząt gospodarskich sięgają w ciągu roku ok. 235 tys. m3. Najwięcej wody potrzebne jest na
hodowlę i chów bydła. Prognozuje się, że do 2030 r. nastąpi wzrost zapotrzebowania na wodę w sektorze rolniczym gminy
o około 5,5%. W tej sytuacji ważne wydają się działania monitorujące świadomość oszczędzania wody i właściwe nią gospodarowanie
wśród ludności zamieszkującej wsie.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00