Spatial variability and dynamics of soil pH, soil organic carbon and matter content: The case of the Wonji Shoa sugarcane plantation Przestrzenne zróżnicowanie i dynamika pH gleby oraz zawartości węgla organicznego i materii organicznej: Przykład plantacji trzciny cukrowej Wonji Shoa
This study presents the spatial variability and dynamics of soil organic carbon (SOC), soil organic matter (SOM) and
soil pH contents at the Wonji Shoa Sugar Estate (WSSE), Ethiopia. Soil samples were collected immediately after the sugarcane
was harvested and then analysed for SOC, SOM and pH content using standard procedures. The analysis results
showed that the pH value varied between 6.7–8.4 (neutral to moderately alkaline) and 7.3–8.5 (neutral to strongly alkaline)
for the top and bottom soil profiles, respectively. The SOM content is in the range of 1.1–6.7% and 0.74–3.3% for the upper
and lower soil layers, respectively. Nearly 45% of the samples demonstrated a SOM content below the desirable threshold
(<2.1%) in the bottom layer and, hence, inadequate. Moreover, most of the topsoil layer (95%) has an SOM content exceeding
the desirable limit and hence is categorized within the normal range. Interestingly, the SOC content showed a spatial
variability in both the surface and sub-surface soil layers. A lower SOC and SOM content was found for the sub-soil in the
south and southwestern part of the plantation. A further decline in the SOC and SOM content may face the estate if the current
waterlogging condition continues in the future for a long period. Overall, the study result emphasizes the need to minimize
the pre-harvest burning of sugarcane and action is needed to change the irrigation method to green harvesting to facilitate
the SOC retention in the soil and minimize the greenhouse emission effect on the environment, hence improving
soil quality in the long-term.
W pracy przedstawiono przestrzenną zmienność i dynamikę węgla organicznego w glebie (SOC), materii organicznej
(SOM) i pH na plantacji Wonji Shoa Sugar Estate (WSSE) w Etiopii. Próbki gleby były pobierane bezpośrednio po zbiorze
trzciny cukrowej. Analizowano w nich wymienione wyżej składniki według standardowych procedur. Wartość pH zmieniała
się od 6,7 do 8,4 w powierzchniowej warstwie gleby i od 7,3 do 8,5 w głębi profilu glebowego. Zawartość materii
organicznej wynosiła od 1,1 do 6,7% w górnej i od 0,74 do 3,3% w dolnej warstwie gleby. Około 45% próbek zawierało
materię organiczną w ilościach mniejszych niż pożądana (2,1%) w głębszych warstwach gleby. Większość próbek powierzchniowych
zawierała materię organiczną w ilościach przekraczających tę granicę, co klasyfikuje te gleby jako normalne.
Co ciekawe, zawartość węgla organicznego cechowała zmienność przestrzenna zarówno w powierzchniowych, jak
i podpowierzchniowych warstwach gleby. Mniejszą zawartość materii organicznej i węgla organicznego stwierdzono
w podpowierzchniowych warstwach gleby z południowej i południowozachodniej części plantacji. Gleby na plantacji mogą
doświadczać dalszego spadku zawartości SOC i SOM, jeśli obecne wysycenie gleby wodą będzie występowało w przyszłości.
Podsumowując, wyniki badań wskazują na potrzebę minimalizowania opalania trzciny cukrowej przed zbiorem oraz
podejmowania działań zmierzających do zmiany metod nawadniania, aby usprawnić retencję węgla organicznego w glebie
i łagodzić środowiskowe skutki emisji gazów cieplarnianych, a przez to polepszyć jakość gleb w dłuższej perspektywie
czasowej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00