Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment and mapping of desertification sensitivity with MEDALUS model and GIS – Case study: basin of Hodna, Algeria

Tytuł:
Assessment and mapping of desertification sensitivity with MEDALUS model and GIS – Case study: basin of Hodna, Algeria
Ocena i mapowanie wrażliwości pustynnienia za pomocą modelu MEDALUS i GIS – Studium przypadku: dorzecze Hodna, Algieria
Autorzy:
Boudjemline, F.
Semar, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/292843.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
Algeria
desertification
ESAI
Hodna River basin
MEDALUS
soil sensitivity
Algieria
basen rzeki Hodna
indeks ESA
pustynnienie
wrażliwość gleb
Źródło:
Journal of Water and Land Development; 2018, 36; 17-26
1429-7426
2083-4535
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In Algeria, desertification risk is one of the main environmental and also social and economic problems. As much as 20 million hectares of northern Algeria are highly exposed and vulnerable to desertification with large areas falling into his ‘severe’ risk category, because the present massive destruction of vegetation and soils. This study aimed to use geographic information system (GIS) for mapping environmentally sensitive areas to desertification based on Mediterranean Desertification and Land Use (MEDALUS) approach in basin of Hodna, Algeria. Sensitivity is estimated with a modification of the MEDALUS environmentally sensitive area index (ESAI) which identifies such areas on the basis of an index (ESAI) that incorporates data on environmental quality (climate, vegetation, soil) as well as anthropogenic factors. This methodology allows the classification of land in critical, fragile and potentially sensitive areas. The results obtained show that 61% of the area is classified potentially sensitive to low sensitivity. These areas are particularly located in mountain areas. Spatially, the areas sensitive to degradation are as well in the lower region of the Hodna in Highlands consisting mostly of steppe route. The factors that could explain these variations of sensitivity are related mainly to changes in precipitation between the North and the South altitude and pressure of the population and livestock.

Ryzyko pustynnienia jest jednym z głównych problemów środowiskowych, ale także problemem społecznym i ekonomicznym. Aż 20 mln ha w północnej Algierii zagrożonych jest pustynnieniem, a na znacznych obszarach zagrożenie występuje w stopniu poważnym z powodu niszczenia roślinności i gleb na masową skalę. W badaniach wykorzystano system informacji geograficznej GIS i model MEDALUS (ang. – MEditerranian Desertification And Land USe) i zastosowano je w odniesieniu do basenu Hodna w Algierii. Wrażliwość oceniano z zastosowaniem zmodyfikowanego indeksu środowiskowej wrażliwości obszaru (ESAI), który uwzględnia dane o jakości środowiska (klimat, roślinność, gleba) oraz czynniki antropogeniczne. Ta metoda umożliwia klasyfikację obszarów na: krytycznie zagrożone, słabo i potencjalnie wrażliwe. Uzyskane wyniki dowodzą, że 61% badanego obszaru to ziemie potencjalnie wrażliwe lub o niskiej wrażliwości. Są to głównie tereny górzyste. Obszary wrażliwe na degradację znajdują się także w niżej położonych regionach Hodna o cechach stepu. Czynnikami, które objaśniają zmienność wrażliwości na pustynnienie, są różnice w opadach pomiędzy północą a południem oraz presja ludności i zwierząt inwentarskich.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies