Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Applying results of the chemical analyses in determining groundwater quality for drinking, agricultural and industrial uses: The case study Rafsanjan plain, Iran

Tytuł:
Applying results of the chemical analyses in determining groundwater quality for drinking, agricultural and industrial uses: The case study Rafsanjan plain, Iran
Zastosowanie wyników analiz chemicznych do określenia jakości wód gruntowych do celów spożywczych, rolniczych i przemysłowych: Przykład wód na Równinie Rafsanjan
Autorzy:
Jahangir, Mohammad Hossein
Soltani, Keyvan
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/292587.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
water quality
water resources management
groundwater
Rafsanjan plain
jakość wody
Równina Rafsanjan
wody gruntowe
zarządzanie zasobami wodnymi
Źródło:
Journal of Water and Land Development; 2019, 42; 91-99
1429-7426
2083-4535
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Based on chemical analyses, the quality of ground waters for drinking, agricultural and industrial purposes was determined in Rafsanjan Plain-Iran. Samples for analyses were taken from 22 wells in 2012. Because of high water hardness and total dissolved solids content, water was found to be unsuitable for drinking purposes. Water quality for agriculture was determined with the use of the Wilcox method. Among the analysed water, 10.33% were attributed to C3-S1 class (high electrolytic conductivity and low sodium adsorption ratio), 59.5% to class C4-S1 (very high EC and low SAR) and 30.17% to class C4-S2 (very high EC and medium SAR). 89.67% of studied wells were unsuitable for agriculture. Because of corrosive water properties all but two wells on Rafsanjan Plain were undesirable for use in the industry. The results of qualitative analyses were presented in GIS and in databases to support making decision and management of groundwater on Rafsanjan Plain.

Na podstawie analiz chemicznych w niniejszej pracy określono jakość wód gruntowych wykorzystywanych do celów spożywczych, w rolnictwie i przemyśle. Próbki do analiz pobrano z 22 studni w 2012 r. Z powodu dużej twardości i dużego stężenia substancji rozpuszczonych wody nie nadawały się do użycia jako źródła wody pitnej. Przydatność wód do zastosowań rolniczych określono za pomocą metody Wilcoxa. Spośród analizowanych studni 10,33% przypisano do klasy C3-S1 (duże przewodnictwo EC, mały współczynnik adsorpcji sodu SAR), 59,5% do klasy C4-S1 (bardzo duże EC, niski SAR), a 30,17% do klasy C4-S2 (bardzo duże EC i średni SAR). Z powodu właściwości korodujących wszystkie (poza dwiema) studnie na równinie zawierały wodę nienadającą się do celów przemysłowych. Wyniki analiz jakościowych przedstawiono w systemie GIS i w formie baz danych, które mogą wspierać podejmowanie decyzji i zarządzanie zasobami wody na Równinie Rafsanjan.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies