An experimental study on the grape orchard: Effects comparison of two irrigation systems Badania eksperymentalne w winnicy: Porównanie efektów nawadniania dwoma systemami
Table grape (Vitis vinifera cultivars) is a major cash crop in the Nashik district of India, which requires irrigation
water throughout the year as per demand instantly. Canal irrigation is the adopted irrigation systems in the
study area, but canal irrigation has got several serious disadvantages, such as mismatching rotation schedules and
crop water demands, water allotment system and restrictions on the use of efficient irrigation methods. The storing
the canal water in the farm pond instead of directly applying to the field using the free flooding method is
alternate solution to overcome the disadvantages of the canal irrigation system. Once the canal water storing in
the pond, it increases the possibilities to use the advance irrigation system like drip, subsurface, sprinkler etc. to
enhance water use efficiency. The comparative study between the canal water directly applying for the field and
canal water storing in the farm pond then use for irrigation, executed through the field experiments carried out on
the grape orchard during a period April 2013 to March 2016. Results have been evaluated based on grape yield,
water-productivity, berry size, and biomass. Water productivity (kg∙m–3) with respect to water delivery to crop
through the pond irrigation method was found 37% higher than the canal irrigation method during the study period.
Based on the results, this study recommended the use of the farm pond to store the canal water and use it as
per crop demand using advance irrigation systems.
Winorośl (odmiany Vitis vinifera) jest główną uprawą w dystrykcie Nashik w Indiach. Wymaga ona całorocznych
nawodnień dostosowanych do chwilowego zapotrzebowania roślin. Na badanym obszarze stosuje się
nawadnianie grawitacyjne, polegające na bezpośrednim dostarczaniu wody transportowanej kanałem pod uprawy
winorośli. Metoda ta ma kilka wad, takich jak: niedopasowanie harmonogramu zalewów z potrzebami roślin,
złożony system rozprowadzania wody i ograniczone możliwości stosowania wydajnych metod nawodnień. Przechowywanie
wody dostarczonej kanałem w stawach zamiast bezpośredniego wylania na pola umożliwia ograniczenie
wad nawadniania grawitacyjnego. Retencjonowanie wody w stawach umożliwi stosowanie zaawansowanych
i wodooszczędnych sposobów nawadniania, takich jak: nawodnienia kroplowe, podpowierzchniowe lub
deszczowniane. Porównawcze badania nad nawadnianiem bezpośrednio wodą z kanału i wodą wstępnie przetrzymywaną
w stawach prowadzono w okresie od kwietnia 2013 do marca 2016 r. Rezultaty oceniano na podstawie
produktywności wody, plonu winogron, wielkości gron i biomasy. Produktywność wody (kg∙m–3) dostarczanej
pod uprawy za pośrednictwem stawu była o 37% większa niż produktywność wody aplikowanej bezpośrednio
z kanału. W oparciu o wyniki badań zalecono wykorzystanie stawów w gospodarstwie do przetrzymywania
wody z kanału i zastosowanie jej zgodnie z wymaganiem roślin, stosując zaawansowane systemy irygacji.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00