CropSyst model for wheat irrigation water management with fresh and poor quality water Model CropSyst do zarządzania nawadnianiem pszenicy wodą słabej jakości
CropSyst model can be used as irrigation water management tool to increase wheat productivity with poor
quality water. The objective of this study was to calibrate CropSyst model for wheat irrigated with fresh and agricultural
drainage water. To do so, three field experiments were conducted during three successive seasons in
Nubaria Agricultural Research Station, Egypt representing the newly reclaimed calcareous soils. In the first season
the treatments were 100% crop evapotranspiration (ETc) of fresh water (FW) and 100% ETc of agricultural
drainage water (DW), while in the second and the third seasons, the treatments were 100% ETc of FW, 100%
ETc of DW, 120% ETc of DW and 130% ETc of DW. From these results one can concluded that deducting 5% of
the applied water to all treatments reduced yield by 3, 5 and 7% in the first, second and third growing season,
respectively as a result of heat stress existed in the 2nd and 3rd seasons during reproductive phase. Furthermore,
deducting 5% of the applied water from all treatments in the vegetative phase only resulted in lower yield losses.
Thus, using CropSyst model could guide us to when we could reduce the applied irrigation water to wheat to
avoid high yield losses.
Model CropSyst może znaleźć zastosowanie jako narzędzie w zarządzaniu systemem nawodnień wodą niskiej
jakości w celu zwiększenia produkcji pszenicy. Przedmiotem przedstawionych badań było skalibrowanie
modelu CropSyst do nawodnień pszenicy wodą naturalną i wodą z rolniczych systemów drenarskich. W tym
celu przeprowadzono trzy eksperymenty polowe w trzech kolejnych sezonach realizowane w Nubaria Agricultural
Research Station w Egipcie na ostatnio zmeliorowanych glebach wapiennych. W pierwszym sezonie warianty
eksperymentalne obejmowały: 100% ewapotranspiracji (ETc) wody naturalnej (FW) i 100% ETc wody z systemów
drenarskich (DW); w drugim i trzecim sezonie wariantami eksperymentalnymi były: 100% ETc z użyciem
FW, 100% ETc z użyciem DW oraz 120% i 130% ETc z zastosowaniem DW. Uzyskane wyniki dają podstawy
do wnioskowania, że zmniejszenie ilości wody zastosowanej do nawodnień o 5% we wszystkich wariantach
zmniejszyło plony o 3, 5 i 7% odpowiednio w pierwszym, drugim i trzecim sezonie wskutek stresu termicznego,
jaki wystąpił w drugim i trzecim sezonie w fazie reprodukcji. Ponadto, zmniejszenie ilości stosowanej wody
o 5% jedynie w trakcie fazy wegetatywnej skutkowało mniejszymi stratami plonu. Podsumowując, zastosowanie
modelu CropSyst umożliwia nam stwierdzenie, kiedy można ograniczyć ilość wody do nawodnień i uniknąć
znaczących strat w plonie pszenicy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00