Physicochemical quality of Wadi Bounamoussa surface waters (Northeast of Algeria) Fizyczne i chemiczne właściwości wód powierzchniowych uedu Bounamoussa w północnowschodniej Algierii
Nitrogen is a nutrient that causes inland waters and marine environements’ eutrophication. The latter has become
a worldwide environmental concern that considerably lessens the aquatic environments’ quality. This
study has focused on physicochemical aspect of Wadi Bounamoussa water, by the diagnosis of the watercourse
eutrophication. The river drains a watershed mainly characterized by agricultural activities based on irrigated
crops and livestock of sheep and cattle. Fertilizers being Nitrogen inputs and livestock waste are potential pollution
source. Nitrogen can get into the watershed's hydro-system in the form of minerals or organic. Temperature,
pH, dissolved oxygen, NH4+, NO3–, NO2– were monitored in water samples taken in September and in December
2013 corresponding to the low season, and also in March and June 2014 corresponding to water high season.
These samples were obtained from ten stations located along the river downstream sequence between El Cheffia
dam and El Batah River mouth. Few observations have been made based on results obtained from the physicochemical
analysis. Temperature, pH level, electrical conductivity as well as silica were significantly higher during
low water periods comparing to high ones. It has been noticed from the analysis of various water sampling
stations the presence of chloride ions with an increasing gradient from upstream to downstream, where it’s content
has fluctuated between 30.52 mg·dm–3 and 9964.6 mg·dm–3. In conclusion, the presence of inorganic nitrogen
is not considered as an eutrophication risk on the watercourse and its receiving environment.
Azot jest pierwiastkiem biogennym, który powoduje eutrofizację wód śródlądowych i morskich. Eutrofizacja
stała się przedmiotem zainteresowania w skali światowej, ponieważ znacząco pogarsza jakość środowiska
wodnego. W badaniach prezentowanych w niniejszej pracy skupiono się na fizycznych i chemicznych parametrach
jakości wody rzeki Bounamoussa celem zdiagnozowania eutrofizacji tego cieku. Rzeka drenuje zlewnię
zdominowaną przez nawadniane uprawy roślin oraz chów owiec i bydła. Nawozy azotowe i odchody zwierzęce
stanowią potencjalne źródło zanieczyszczeń. Azot dociera do systemu wodnego zarówno w postaci nieorganicznej,
jak i organicznej. Monitorowano temperaturę, pH, stężenie rozpuszczonego tlenu, NH4+, NO3– i NO2–
w próbkach wody pobranych we wrześniu i grudniu 2013 r. (stan niskiej wody) oraz w marcu i czerwcu 2014
(stan wysokiej wody). Próbki pobrano w 10 stanowiskach usytuowanych w dół biegu rzeki od zapory El Cheffa
do ujścia rzeki Batah. Uzyskane wyniki dowodzą, że temperatura, pH, przewodność elektrolityczna i zawartość
krzemu miały znacząco większe wartości w okresie niskich stanów wody niż w okresie wysokich stanów wody.
Zanotowano rosnący gradient stężenia chlorków z biegiem rzeki – od 30,52 mg·dm–3 w górze rzeki do 9964,6
mg·dm–3 w dolnych odcinkach rzeki. We wnioskach stwierdzono, że obecność nieorganicznych form azotu nie
stwarza ryzyka eutrofizacji rzeki i jej odbiornika.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00