Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physicochemical quality of Wadi Bounamoussa surface waters (Northeast of Algeria)

Tytuł:
Physicochemical quality of Wadi Bounamoussa surface waters (Northeast of Algeria)
Fizyczne i chemiczne właściwości wód powierzchniowych uedu Bounamoussa w północnowschodniej Algierii
Autorzy:
Ramdani, H.
Laifa, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/292455.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
aspect
eutrophication
nitrogen
physicochemical parameters
Wadi Bounamoussa
water quality
azot
eutrofizacja
jakość wody
ued Bounamoussa
właściwości fizyczne i chemiczne
Źródło:
Journal of Water and Land Development; 2017, 35; 185-191
1429-7426
2083-4535
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nitrogen is a nutrient that causes inland waters and marine environements’ eutrophication. The latter has become a worldwide environmental concern that considerably lessens the aquatic environments’ quality. This study has focused on physicochemical aspect of Wadi Bounamoussa water, by the diagnosis of the watercourse eutrophication. The river drains a watershed mainly characterized by agricultural activities based on irrigated crops and livestock of sheep and cattle. Fertilizers being Nitrogen inputs and livestock waste are potential pollution source. Nitrogen can get into the watershed's hydro-system in the form of minerals or organic. Temperature, pH, dissolved oxygen, NH4 +, NO3 , NO2 were monitored in water samples taken in September and in December 2013 corresponding to the low season, and also in March and June 2014 corresponding to water high season. These samples were obtained from ten stations located along the river downstream sequence between El Cheffia dam and El Batah River mouth. Few observations have been made based on results obtained from the physicochemical analysis. Temperature, pH level, electrical conductivity as well as silica were significantly higher during low water periods comparing to high ones. It has been noticed from the analysis of various water sampling stations the presence of chloride ions with an increasing gradient from upstream to downstream, where it’s content has fluctuated between 30.52 mg·dm–3 and 9964.6 mg·dm–3. In conclusion, the presence of inorganic nitrogen is not considered as an eutrophication risk on the watercourse and its receiving environment.

Azot jest pierwiastkiem biogennym, który powoduje eutrofizację wód śródlądowych i morskich. Eutrofizacja stała się przedmiotem zainteresowania w skali światowej, ponieważ znacząco pogarsza jakość środowiska wodnego. W badaniach prezentowanych w niniejszej pracy skupiono się na fizycznych i chemicznych parametrach jakości wody rzeki Bounamoussa celem zdiagnozowania eutrofizacji tego cieku. Rzeka drenuje zlewnię zdominowaną przez nawadniane uprawy roślin oraz chów owiec i bydła. Nawozy azotowe i odchody zwierzęce stanowią potencjalne źródło zanieczyszczeń. Azot dociera do systemu wodnego zarówno w postaci nieorganicznej, jak i organicznej. Monitorowano temperaturę, pH, stężenie rozpuszczonego tlenu, NH4 +, NO3 i NO2 w próbkach wody pobranych we wrześniu i grudniu 2013 r. (stan niskiej wody) oraz w marcu i czerwcu 2014 (stan wysokiej wody). Próbki pobrano w 10 stanowiskach usytuowanych w dół biegu rzeki od zapory El Cheffa do ujścia rzeki Batah. Uzyskane wyniki dowodzą, że temperatura, pH, przewodność elektrolityczna i zawartość krzemu miały znacząco większe wartości w okresie niskich stanów wody niż w okresie wysokich stanów wody. Zanotowano rosnący gradient stężenia chlorków z biegiem rzeki – od 30,52 mg·dm–3 w górze rzeki do 9964,6 mg·dm–3 w dolnych odcinkach rzeki. We wnioskach stwierdzono, że obecność nieorganicznych form azotu nie stwarza ryzyka eutrofizacji rzeki i jej odbiornika.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies