Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza rozmieszczenia preparatu mikrobiologicznego w belach wilgotnego siana zbieranego prasą zwijającą

Tytuł:
Analiza rozmieszczenia preparatu mikrobiologicznego w belach wilgotnego siana zbieranego prasą zwijającą
Analysis of distribution of microbiological preparation in bales of moist hay formed in round baler
Autorzy:
Borowski, S.
Dulcet, E.
Zastempowski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/292166.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
siano wilgotne
preparat konserwujący
lucerna
moist hay
preservative preparation
lucerne
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2011, R. 15, nr 5, 5; 23-30
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono metodykę oraz wyniki badań rozmieszczenia preparatu mikrobiologicznego Inoculant 1155 w belach wilgotnego siana zbieranego prasą zwijającą. Celem badań była analiza nierównomierności rozmieszczenia granulowanego preparatu Inoculant 1155 w belach wilgotnego siana zbieranego prasą zwijającą. Preparat dodawano przy użyciu aplikatora nabudowanego na prasie. Największą ilość preparatu stwierdzono w środkowej części beli. W trakcie przechowywania bel siana zaobserwowano poprawę wskaźnika nierównomierności rozmieszczenia preparatu. Zaobserwowano, że namnażanie się bakterii zmniejsza nierównomierność rozmieszczenia preparatu. W trakcie badań dokonywano także pomiarów temperatury zebranej paszy.

The paper presents methodology as well as the results of studies regarding the distribution of Inoculant 1155 microbiological preparation in moist hay bales. The purpose of the study was to analyse the non - uniformity of distribution of Inoculant 1155 granulated preparation in moist hay bales harvested with a round baler. The preparation was being added by means of an applicator mounted to the baler. The greatest amount of the preparation was found in the central part of a bale. During storage of hay bales, an improvement of irregularity index of preparation distribution was observed. It was also noticed that the reproduction of bacteria reduces the non-uniformity of preparation distribution. The temperature of harvested feed was measured in the course of research.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies