Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ suszenia konwekcyjnego na wybrane cechy mechaniczne i reologiczne korzenia pietruszki

Tytuł:
Wpływ suszenia konwekcyjnego na wybrane cechy mechaniczne i reologiczne korzenia pietruszki
The impact of convection drying on selected mechanical and rheological properties of parsley root
Autorzy:
Stępień, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/292150.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
pietruszka
suszenie konwekcyjne
wytrzymałość
reologia
parsley
convection drying
strength
rheology
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2008, R. 12, nr 5(103), 5(103); 267-274
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wykonano badania ściskania, przecinania oraz relaksacji naprężeń dla korzenia pietruszki suszonej konwekcyjnie. Surowiec blanszowano i odwodniono osmotycznie przed suszeniem. Dla porównania cechy mechaniczne i reologiczne wyznaczono dla produktu uzyskanego bezpośrednio po suszeniu oraz po 18 miesiącach próżniowego przechowywania suszu. Suszenie konwekcyjne istotnie obniża wytrzymałość na ściskanie suszu i materiału uwodnionego. Blanszowanie pietruszki przed suszeniem konwekcyjnym zwiększa wytrzymałość suszu na przecinanie w stosunku do wytrzymałości surowca oraz produktów uzyskanych z pietruszki nie poddanej obróbce i odwodnionej osmotycznie. Zabieg ten powoduje również wzrost podatność pietruszki na deformacje struktury komórkowej w trakcie suszenia.

The scope of the research included tests of compression, cutting and stress relaxation for parsley root dried by convection. Raw material was blanched and dehydrated by osmosis before drying. For comparison, mechanical and rheological properties were determined for product obtained directly after drying, and after 18 months of dried material storage in vacuum conditions. Convection drying significantly reduces compression strength of dried material and hydrated material. Parsley blanching before convection drying increases dried material resistance to cutting as compared to strength of raw material and products obtained from unprocessed and dehydrated by osmosis parsley. This treatment also increases parsley susceptibility to cellular structure deformations during drying.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies