Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technologia produkcji i obróbki kolb kukurydzy cukrowej

Tytuł:
Technologia produkcji i obróbki kolb kukurydzy cukrowej
Technology of production and processing of sweet corn cobs
Autorzy:
Niedziółka, I.
Szymanek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/291664.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
kukurydza cukrowa
kolba
ziarno
technologia produkcji
proces odcinania ziarna
energochłonność cięcia
sweet corn
cob
kernels
production technology
process of cutting kernels
energy consumption of cutting
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2005, R. 9, nr 4, 4; 47-55
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań dotyczących produkcji i procesu odcinania ziarna od kolb kukurydzy cukrowej. Obejmowały one określenie właściwości fizycznych kolb i ziarna kukurydzy cukrowej wybranych odmian. Badano także nakłady pracy i energetyczne ponoszone w badanej technologii produkcji, jakość i energochłonność cięcia oraz ilość odciętej masy ziarna podczas jego oddzielania od rdzeni kolb. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono znaczny wpływ prędkości kątowej głowicy nożowej na analizowane parametry procesu cięcia ziarna. Ze wzrostem tej prędkości uzyskiwano ziarno o większej długości cięcia i wyższej ilości odciętej masy, a tym samym niższych stratach ziarna oraz składników pokarmowych.

The results of investigations on the production and cutting kernels off sweet corn cobs were presented. The analyses pertained to the qualification of physical properties of sweet corn cobs and kernels of chosen varieties. The expenditures of labour and energy in practical technology of production, quality and energy consumption of cutting as well as the quantity of the cut off kernel mass during its separation from cobs was studied also. The investigations confirmed the considerable influence of the angular speed of the knife head on the analysed parameters of the kernels cutting process. With increasing speed of the knife head, increased the amount of kernels of longer cut and larger weight, that is the losses of kernels and nutrients were lower.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies