Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelowanie zmian właściwości struktury tkanki chrzanu suszonej sublimacyjnie

Tytuł:
Modelowanie zmian właściwości struktury tkanki chrzanu suszonej sublimacyjnie
Modelling of changes in the properties of the sublimation dried horseradish tissue structure
Autorzy:
Czachor, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/291234.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
współczynnik porowatości
sublimacja
tkanka
chrzan
porosity coefficient
sublimation
horseradish
tissue
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2008, R. 12, nr 4(102), 4(102); 189-196
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Do modelowanie właściwości struktury suszonej tkanki chrzanu wykorzystano metodę deformacji objętościowej. Rejestrowano zmiany wielkości siły oraz przemieszczenia osiowego i poprzecznego. Wyniki przetwarzano do postaci zależności naprężenie odkształcenie. Wyznaczano także zależność odkształcenie poprzeczne-odkształcenie osiowe. Powstałe wykresy zestawiono z obrazami zdeformowanych struktur. Wydzielono charakterystyczne fazy deformacji i określono ich granice. Modelowano wpływ naprężenia na wartości współczynnika porowatości.

To model the properties of the dried horseradish tissue structure the volumetric deformation method was used. Changes in the magnitude of the force as well as axial and transverse dislocations were registered. The results were processed to the form of the stress-deformation relationship. The relationship between transverse dislocation and axial dislocation was determined as well. The diagrams produced were compared with pictures of the deformed structures. Characteristic phases of deformation were distinguished and their limits were determined. The effect of stress on the values of the porosity coefficient was modelled.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies