Analiza porównawcza funkcjonalności i przydatności użytkowej wybranych typów aparatów udojowych przy doju jednoczesnym i przemiennym Comparative analysis of functionality and usability of selected types of milking apparatuses in the case of simultaneous and alternating milking
Przedmiotem analizy były parametry doju pięciu typów aparatów udojowych przy doju jednoczesnym i przemiennym. Wykorzystano wielokryterialną metodę oceny aparatów udojowych uwzględniającą czternaście parametrów ich pracy, pozwalającą na wyliczenie wskaźnika niefunkcjonalności użytkowej aparatu zgodnie z zaleceniami norm ISO i Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF).
The analysis concerned milking parameters of five types of milking apparatuses in the case of simultaneous milking and alternating milking. To evaluate the milking apparatuses a multicriterion method was used; it made it possible to determine 14 operating parameters of the apparatuses and to calculate the usable nonfunctionality index according to ISO and IDF standards.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00