Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości termofizyczne zamrażanej żywności

Tytuł:
Właściwości termofizyczne zamrażanej żywności
Thermo-physical properties of frozen food
Autorzy:
Niesteruk, R.
Obidziński, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/291135.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
ciepło właściwe
entalpia
współczynnik przewodzenia ciepła
współczynnik wyrównywania temperatury
gęstość
specific heat
enthalpy
conduction coefficient
temperature equalizing coefficient
density
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2005, R. 9, nr 9, 9; 225-232
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono zmiany ciepła właściwego, entalpii, współczynnika przewodzenia ciepła, dyfuzyjności cieplnej oraz gęstości produktów spożywczych podczas zamrażania. Zmiany właściwości termofizycznych są wynikiem przemiany fazowej wody w lód.

The work presents changes observed in specific heat, enthalpy, conduction coefficient, thermal diffusivity, and density of foodstuff while freezing. Changes in thermo-physical properties result from phase transition of water into ice.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies