Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Związki korelacyjne między wybranymi parametrami powietrza i ziarna jęczmienia suszonego metodą niskotemperaturową w grubej nieruchomej warstwie

Tytuł:
Związki korelacyjne między wybranymi parametrami powietrza i ziarna jęczmienia suszonego metodą niskotemperaturową w grubej nieruchomej warstwie
Corelations between chosen parameters of air and barley grain, dried in a thick, motionless layer using low-temperature method
Autorzy:
Gawrysiak-Witulska, M.
Ryniecki, A.
Wawrzyniak, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/290706.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
suszenie
jęczmień
suszenie niskotemperaturowe
konserwacja pożniwna
barley
drying
low-temperature drying
after-harvest preservation
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2006, R. 10, nr 7(82), 7(82); 173-179
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było ustalenie zależności między temperaturą i wilgotnością względną powietrza w wybranych warstwach masy ziarna jęczmienia a wilgotnością jęczmienia w czasie suszenia niskotemperaturowego w sytuacji gdy parametry powietrza suszącego zmieniają się w sposób stochastyczny. Ziarno jęczmienia suszono w warstwie o grubości 1,2 m. Wykazano, że istnieje silna korelacja między zmianami wilgotności względnej powietrza w przestrzeniach międzyziarnowych a zmianami zawartości wody w suszonym ziarnie.

The study aimed at determination of the dependence between temperature and relative humidity of air in chosen layers of barley grain stack and moistness of barley at low-temperature in a situation when the parameters of drying air change in a stochastic way. Barley grain was dried in a layer 1.2 m thick. It was proved that there is a correlation between changes of relative humidity of air in intergrain spaces and changes of water content in dried grain.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies