Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wyznaczenie efektywnego czasu mieszania w mieszalniku z mieszadłem ślimakowym

Tytuł:
Wyznaczenie efektywnego czasu mieszania w mieszalniku z mieszadłem ślimakowym
Determining of effective mixing time in a mixer with worm agitator
Autorzy:
Królczyk, J.
Tukiendorf, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/290676.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
niejednorodna mieszanina ziarnista
mieszalnik ślimakowy
heterogeneous granular blend
worm agitator
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2008, R. 12, nr 6(104), 6(104); 77-82
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem badań była wieloskładnikowa, niejednorodna mieszanina ziarnista będąca układem złożonym z 9 komponentów. Badania prowadzono w mieszalni pasz w mieszalniku z mieszadłem ślimakowym. Do oszacowania zmian jakości mieszaniny w czasie trwania procesu wykorzystano opisywaną we wcześniejszych publikacjach autorów resztową sumę kwadratów. Aby określić efektywny czas mieszania, będący jednocześnie etapem zmian burzliwych, wykorzystano test t-Studenta, w którym sprawdzano statystyczną istotność testu wyznaczoną dla dwóch grup minut - burzliwego i łagodnego mieszania. Dla trzech serii pomiarowych badanej mieszaniny uzyskano różne czasy trwania efektywnego mieszania. Średnio czas trwania tego etapu mieszania trwał 14 minut.

The subject of research was a multicomponent, heterogeneous, granular blend consisting of 9 compounds. The research was carried out in fodder mixing plant in a mixer with worm agitator. Residual sum of squares described in earlier authors' publications was applied to estimate changes in blend quality during the process. t-Student test was used to determine effective mixing time which was simultaneously the stage of rapid changes. The t-Student test allowed to verify statistic relevance of test determined for two groups of minutes - rapid and mellow mixing. Different times of effective mixing were obtained for three measuring series of tested mixture. Average time was 14 minutes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies