Badanie kinetyki suszenia owoców dzikiej róży Rosa canina L. w suszarce fontannowej Kinetics examination for dog rose (Rosa canina L.) drying in a fountain drier
Doświadczenie przeprowadzono w laboratoryjnej suszarce fontannowej przy temperaturze czynnika suszącego w zakresie 60-90°C. Prędkość przepływu czynnika suszącego na wlocie wynosiła ok. 1 m*s-1 (przemieszanie złoża v=4 m*-s-1), a początkowa grubość warstwy surowca 0,05 m. Wzrost temperatury czynnika suszącego od 60 do 90°C spowodował w warunkach doświadczenia - zwiększenie średniej szybkości suszenia oraz wzrost wartości średniego objętościowego strumienia odparowanej wody o ok. 50%. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów oraz równań korelacyjnych.
The experiment was carried out in a laboratory fountain drier at drying medium temperature variable within range 60-90°C. Drying medium flow velocity at inlet was approximately 1m*s-1 (bed movement v=4 m*s-1), and initial material layer thickness: 0.05m. In experimental conditions, drying medium temperature increase from 60 to 90°C caused growth in average drying rate and rise of the value of average volumetric evaporated water stream by approximately 50%. Obtained results are shown in form of diagrams and correlation equations.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00