Wpływ wielkości stada krów oraz wyposażenia technicznego wybranych agrosystemów mleczarskich na jakość higieniczną mleka surowego The impact of cow herd size and technical equipment in selected dairy agricultural systems on raw milk hygienic quality
Przeanalizowano grupę 30 obór krów mlecznych o różnej wielkości stada dojonych krów, pod kątem wyposażenia technicznego w urządzenia do doju, schładzania i przechowywania mleka, transportu do zakładu mleczarskiego i jego wpływ na wybrane cechy jakości higienicznej mleka surowego - liczbę komórek somatycznych oraz ogólną liczbę drobnoustrojów w 1ml mleka. Stwierdzono istotne, na poziomie 0,05, skorelowanie tych cech wielkością stada dojonych krów.
The research involved an analysis of a group of 30 cowsheds for milk cows with different milked cows herd size, as regards possession of technical equipment for milking, milk cooling and storage, transport to a dairy plant, and its impact on selected properties of raw milk hygienic quality - number of body cells and total number of microorganisms in 1ml of milk. The research allowed to observe significant (reaching 0.05) correlation of these properties with the size of milked cows herd.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00