Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie komputerowego systemu wizyjnego do badania wpływu pól magnetycznych i elektromagnetycznych na jakość truskawek

Tytuł:
Zastosowanie komputerowego systemu wizyjnego do badania wpływu pól magnetycznych i elektromagnetycznych na jakość truskawek
Using a computer video system to examine the impact of magnetic and electromagnetic fields on quality of strawberries
Autorzy:
Zaguła, G.
Gorzelany, J.
Puchalski, C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/290012.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
system wizyjny
pole magnetyczne
pole elektromagnetyczne
jakość owoców
truskawka
video system
magnetic field
electromagnetic field
fruit quality
strawberry
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2010, R. 14, nr 2, 2; 293-300
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Praca przedstawia badanie wpływu pól magnetycznych i elektromagnetycznych na jakość truskawek odmian: Bogota, Elkat, Ventana, Honeyoe, Salut. Owoce poddano działaniu trzech rodzajów pól magnetycznych tj. polu stałemu o indukcji magnetycznej z przedziału 5-100mT, zmiennemu małemu polu magnetycznemu o indukcji magnetycznej z przedziału 50-150μT oraz częstotliwościach z przedziału 10-100 Hz, jak również zmiennemu dużemu polu magnetycznemu o indukcji magnetycznej 5-100mT i stałej częstotliwości 50 Hz. Celem przeprowadzonych badań było dokonanie analizy wpływu zastosowanych pól magnetycznych na jakość owoców za pomocą metod tradycyjnych jak refraktometria, teksturometria oraz badania zawartości wody w owocach. Dokonano też analiz zależności wybarwienia, za pomocą systemu do wizyjnej analizy obrazu, w zależności od jędrności badanych owoców.

The paper presents examination of the impact of magnetic and electromagnetic fields on quality of the following strawberry varieties: Bogota, Elkat, Ventana, Honeyoe, and Salut. Fruits were exposed to three types of magnetic fields, that is constant field with magnetic induction ranging from 5 to 100mT, low variable magnetic field with magnetic induction ranging from 50 to 150μT and frequencies from 10 to 100 Hz, and high variable magnetic field with magnetic induction from 5 to 100mT and constant frequency of 50 Hz. The purpose of completed research was to analyse the impact of employed magnetic fields on fruit quality using conventional methods, including refractometry, texturometry and examination of water content in fruits. Moreover, the research involved dyeing dependence analyses, carried out using a video image analysis system, depending on examined fruit firmness.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies