W halach udojowych nowej generacji proces doju jest czynnością wysoce zautomatyzowaną i wymagającą fachowej obsługi a stanowiska udojowe muszą spełniać parametry ergonomiczno eksploatacyjne m.in. w zakresie natężenia światła i poziomu hałasu. Celem badań było określenie natężenia oświetlenia i poziomu hałasu w hali udojowej obsługującej 1064 sztuk krów mlecznych. Stwierdzono, że warunki pracy dojarzy w zakresie badanych czynników spełniają normy przewidziane dla tej grupy pracowników.
In new generation milking rooms the milking process is highly automated and requires professional service. Milking stations must possess ergonomic and operating parameters, among other things regarding light intensity and noise level. The purpose of the research was to determine light intensity and noise level in milking room servicing 1064 milk cows. The research allowed to observe that as regards examined factors, working conditions for milkers satisfy standards specified for this group of workers.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00