Liczebność próby w doświadczeniu z wyznaczaniem modułu sprężystości miąższu jabłek Sample size in experiment determinming elasticity modulus of the apple flesh
W pracy zastosowano procedurę porządkowania średnich w celu wyłonienia „najlepszych”, pod względem uzyskiwanych wartości modułu sprężystości miąższu jabłek, kombinacji odmiany i czasu składowania. Obliczono prawdopodobieństwa wyboru „najlepszych” kombinacji dla pewnej ustalonej liczebności próbek, a także wyznaczono właściwe liczebności próbek dla z góry zadanych wartości prawdopodobieństw.
Procedure of ordering mean values to point out the “best” ones, considering obtained values of apple flesh elasticity modulus, as well as the variety and storage tome combination, was applied in the study. Probability of choosing “best” combination for assumed number of samples was also determined for assumed probability values.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE W OKRESIE WAKACYJNYM BIBLIOTEKA BĘDZIE FUNKCJONOWAŁA W ZMIENIONYCH GODZINACH::
od 15 do 31 lipca:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
Czytelnia Działu Zbiorów Specjalnych:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
od 1 do 31 sierpnia:
BIBLIOTEKA BĘDZIE NIECZYNNA
UWAGA:
Zwrotu wypożyczonych materiałów można dokonać u dyżurującego bibliotekarza w Wypożyczalni Głównej od 9.00 do 15.00.
Na pozycje, których termin zwrotu przypadnie od 1 do 31 sierpnia, wprowadzona zostanie prolongata (nowy termin zwrotu – 6 września).