W artykule przedstawiono miejsce inżynierii rolniczej w Stanach Zjednoczonych,
jako dyscypliny naukowej i kierunku kształcenia, oraz jej udziału w transferze innowacji
do sektora rolno-spożywczego. Malejąca liczba studentów i środków finansowych na badania
rolnicze w USA wymusza przekształcenia w inżynierii rolniczej. Są one
ukierunkowane głównie na poszerzenie obszaru zainteresowań i stałą aktualizację tematyki
badawczej w oparciu o potrzeby praktyki. Obszar zainteresowań IR w USA wyraźnie przesuwa
się bardziej w stronę zagadnień biologicznych niż technicznych, czyli inżynierii biosystemów.
Wzorem dla koniecznej reorientacji w polskiej inżynierii rolniczej powinien być
amerykański system RET (research, extension, teaching). System jest źródłem inspiracji dla
nauki i skutecznym narzędziem transferu innowacji do praktyki. Ułatwia również proces aktualizacji
wiedzy wykładowców i sprzyja doskonaleniu edukacji akademickiej.
The paper presents the position of agricultural engineering in the United States as a scientific
discipline, a field of academic education and its participation in innovation transfer to agri-food sector. The decreasing number of students and financial resources for agricultural research in the United States enforces transformation in agricultural engineering. Such changes are oriented mainly on extending the area of interest and permanent updating of research topics based on the requirements of farmers and manufactures of agricultural machines. The area of expertise of agricultural engineering in the U.S. is changing towards rather biological than technical issues, that is engineering of biosystems. That should be also our guiding direction of future transformations. The American system RET (research, extension, teaching) should be the model for the inevitable transformation of the Polish agricultural engineering. The system is a source of inspiration for science and effective tool for the transfer of innovation into agri-food sector. It also facilitates the process updating teachers’knowledge and promotes improvement of academic education.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00