Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany masy i objętości bulw ziemniaka w wyniku absorpcji wody

Tytuł:
Zmiany masy i objętości bulw ziemniaka w wyniku absorpcji wody
Changes in potato tuber weight and volume due to water absorption
Autorzy:
Sobol, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/289479.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
ziemniak
bulwa
odmiana
absorpcja
frakcja wielkościowa
potato
tuber
variety
absorption
size fraction
water absorption
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2006, R. 10, nr 11(86), 11(86); 437-445
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy wykonano ocenę dynamiki zmian masy i objętości bulw ziemniaka w wyniku absorpcji wody. Do badań przyjęto cztery odmiany ziemniaka tj. Drop, Ibis, Irga i Salto oraz trzy frakcje wielkościowe bulw tj. >60 mm, 50-60 mm i 40-50 mm. Badania wykonano na bulwach nie obranych i obranych po ośmiomiesięcznym okresie przechowywania. Czas absorpcji wynosił 3,5 h, a częstotliwość pomiaru 0,5 h. Przyrost masy bulw obranych w ciągu 3,5 h absorpcji wody wyniósł średnio około 9%, a przyrost objętości ponad 10,5%. Zmiany masy i objętości bulw nie obranych nie przekraczały 0,5%. Wykazano istotną zmianę absorpcji wody przez bulwy dla badanych odmian i frakcji wielkościowych. Przebieg zmian przyrostu masy i objętości od czasu absorpcji wyrażono równaniami nieliniowymi przy pomocy estymacji metodą najmniejszych kwadratów.

The work shows analysis of change dynamics for potato tuber weight and volume due to water absorption. Four potato varieties were used in tests: Drop, Ibis, Irga and Salto, and three tuber size fractions: >60 mm, 50-60 mm and 40-50 mm. The tests were carried out for unpeeled and peeled tubers after eight months of storage. Absorption time was 3.5 h, and measurement frequency: 0.5 h. At the average, peeled tuber weight gain after 3.5 h of water absorption was approximately 9%, and volume gain exceeded 10.5%. Changes in unpeeled tuber weight and volume did not exceed 0.5%. The analysis proved significant change in water absorption by tubers for tested varieties and size fractions. The relation between changes in weight and volume gain and absorption time was expressed by non-linear equations using the least squares method estimation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies