Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ parametrów suszenia na ubytek masy suchej substancji podczas rehydratacji suszonych jabłek

Tytuł:
Wpływ parametrów suszenia na ubytek masy suchej substancji podczas rehydratacji suszonych jabłek
Impact of drying parameters on the loss of dry substance mass during rehydration of dried apples
Autorzy:
Kaleta, A.
Górnicki, K.
Choińska, A.
Winiczenko, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/289282.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
suszenie
rehydratacja
sucha substancja
jabłko
drying
rehydration
dry substance
apple
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2013, R. 17, nr 4, t. 1, 4, t. 1; 111-120
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była analiza wpływu parametrów suszenia na ubytek masy suchej substancji suszonych jabłek odmiany Ligol podczas ich rehydratacji. Jabłka krojone w plastry o grubości 3 i 10 mm i kostki o boku 10 mm suszono następującymi metodami: konwekcja naturalna (temperatura suszenia 60ºC), konwekcja wymuszona (suszarka tunelowa, parametry powietrza suszącego: 50, 60, 70ºC oraz 0,5, 2 m·s-1), suszenie fluidalne (60ºC). Susz rehydratowano w wodzie destylowanej o temperaturze 20ºC. Badania wykazały statystycznie istotny wpływ rozdrobnienia suszonych cząstek na ubytek ich masy suchej substancji podczas rehydratacji. Badania nie wykazały natomiast statystycznego istotnego wpływu temperatury suszenia na ubytek masy suchej substancji oraz wpływ zastosowanych metody suszenia na końcową wartość ubytku masy suchej substancji suszonych jabłek w wyniku ich rehydratacji.

The objective of the paper was to analyse the impact of drying parameters on the loss of dry substance mass of dried apples of Ligol cultivar during their rehydration. Apples cut into 3 and 10 mm slices and 10 mm cubes were dried with the following methods: natural convection (temperature of drying°C), forced convection (a tunnel drier, parameters of drying air: 50, 60, 70°C and 0,5, 2 m·s-1), fluid drying (60°C). Dried fruit were rehydrated in the distilled water of 20°C temperature. Research proved statistically significant impact of fragmentation of dried fractions on the loss of their dry substance mass during rehydration. Whereas research did not prove statistically significant impact of drying temperature on the loss of dry substance mass and impact of the applied methods of drying on the final value of loss of dry substance mass of dried apples as a result of rehydration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies