Wpływ napowietrzania złoża na przebieg pierwszej fazy procesu kompostowania The impact of bed aeration on the progress of first composting process phase
Kompostowanie jest znane od dawna jako sposób efektywnej i bezpiecznej utylizacji odpadów biologicznych pochodzenia rolniczego. W fazie pierwszej-mezofilnej badanego procesu występuje wysoka aktywność mikroorganizmów, wykorzystujących łatwodegradowalną materię organiczną - zwłaszcza cukry i aminokwasy. Badania przedstawione w artykule prowadzą do rozpoznania w jaki sposób dynamika napowietrzania kompostowanego materiału wpływa na czas trwania fazy mezofilnej.
Composting has been known for a long time as a method of efficient and safe disposal of biological wastes of agricultural origin. During the first - mesophilous phase of the examined process the researchers have observed high activity of microorganisms, which use easily degradable organic matter - especially saccharides and amino acids. The research presented in the article allows to identify how composted material aeration dynamics affects mesophilous phase duration.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00