Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wilgotności na wybrane właściwości fizyczne pszenżyta odmiany Pawo

Tytuł:
Wpływ wilgotności na wybrane właściwości fizyczne pszenżyta odmiany Pawo
The impact of moisture content on selected physical properties of the Pawo variety triticale
Autorzy:
Kobus, Z.
Guz, T.
Kusińska, E.
Nadulski, R.
Oszczak, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/288937.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
pszenżyto
właściwości fizyczne
skład granulometryczny
gęstość
kąt zsypu
kąt usypu
triticale
physical properties
grain size distribution
density
tipping angle
pouring angle
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2010, R. 14, nr 3, 3; 61-67
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy badano wpływ wilgotności na zmiany wybranych właściwości fizycznych pszenżyta odmiany Pawo. Materiał badawczy dowilżano do 6 poziomów wilgotności: 14, 16, 18, 20, 22 oraz 24%. W dowilżonym surowcu oznaczano następujące właściwości: kąt zsypu, kąt naturalnego usypu, gęstość usypną, gęstość utrzęsioną, gęstość właściwą, masę 1000 ziaren, porowatość oraz przeprowadzono analizę rozkładu granulometrycznego. Wzrost wilgotności ziarniaków spowodował spadek gęstości (właściwej, usypnej i utrzęsionej) oraz wzrost masy 1000 ziaren i kątów zsypu i usypu.

The research focused on moisture content impact on changes in selected physical properties of the Pawo variety triticale. Moisture content in test material was increased to 6 levels: 14, 16, 18, 20, 22 and 24%. The following properties were determined for test material prepared in this way: tipping angle, natural pouring angle, pouring density, shaken density, specific density, weight of 1000 grains and porosity. Moreover, the researchers carried out grain size distribution analysis. Growing seed moisture content resulted in drop of density (specific, pouring and shaken) and an increase in weight of 1000 seeds as well as tipping and pouring angles.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies