Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza nakładów pracy w różnych systemach doju

Tytuł:
Analiza nakładów pracy w różnych systemach doju
Analysis of labour inputs in various milking systems
Autorzy:
Daniel, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/288825.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
dój krów
wydajność pracy
system doju
milking cows
labour efficiency
milking system
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2013, R. 17, nr 3, t. 1, 3, t. 1; 17-23
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania przeprowadzono w czterech oborach, w których były eksploatowane różne systemy doju – dojarka konwiowa, dojarka rurociągowa, hala udojowa „rybia ość” 2x4 i 2x9 stanowisk. Dla wykonanych dojów porannych i wieczornych wykonane zostały chronometraże czasu pracy urządzeń i obsługi. Do porównania systemów doju posłużyły trzy wskaźniki. Wydajność eksploatacyjna W07 – liczba wydojonych krów w czasie T07 od wejścia dojarza do zakończenia mycia dojarki. Wydajność efektywna W1 – liczba wydojonych krów od rozpoczęcia przygotowania wymienia pierwszej krowy, dojarki konwiowej, rurociągowej lub początku wchodzenia pierwszej krowy na stanowisko udojowe w hali do zdjęcia ostatniego aparatu lub odpowiednio wyjścia ostatniej krowy ze stanowisk do czasu T1 oraz wydajność dojarza Wdoj – liczba wydojonych krów w czasie od wejścia do wyjścia dojarza z obory w przeliczeniu na 1 osobę. Wydajność eksploatacyjna w stosunku do wydajności efektywnej w zależności od systemu doju może różnić się prawie o 50% dla dojarki konwiowej i 30% dla hali udojowej.

Research was carried out in four cowsheds, where various milking systems were operated - a bucket milking machine, a pipe milking machine, a herringbone milking parlour 2x4 and 2x9 stands. For morning and evening milking which was carried out timing of devices and staff operation time was carried out. Three indexes were used for the system comparison. Operational efficiency W07 – number of milked cows in time T07 from the moment a milkman enters to the moment of milking machine is cleaned. Effective productivity W1 – number of milked cows from the moment of preparing the first cow's udder, a bucket milking machine, a pipe milking machine or from the moment the first cow enters the milking stand in the parlour to the moment of taking off the last apparatus or respectively from the moment the last cow leaves the stands to time T1. Milker's efficiency Wdoj – number of milked cows from the moment a milker leaves the cowshed per 1 person. Operational efficiency in comparison to effective productivity depending on the milking system may differ by almost 50% for a bucket milking machine and by 30% for the milking parlour.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies