Wpływ aglomeracji w mechanicznie generowanym złożu fluidalnym na gęstość i porowatość modelowej żywności w proszku The influence of agglomeration in mechanically generated fluid bed on density and porosity of modeled food powders
Celem pracy było zbadanie wpływu parametrów aglomeracji nawilżeniowej poprzez mieszanie (laboratoryjny mieszalnik lemieszowo-płużący Lödige typ L5) na gęstość i porowatość otrzymywanych granulatów. Badano wpływ takich parametrów procesu jak: prędkość mieszadła impelerowego, czas mieszania, ilość i rodzaj cieczy nawilżającej. Zmiana poziomu zmiennych procesu miała bardziej znaczący wpływ na wymiar cząstek niż na gęstość nasypową, porowatość złoża czy gęstość rzeczywistą otrzymywanych aglomeratów.
The laboratory high-shear granulator (the Lödige Plughshare Mixer L5) was tested in a study investigating the influence of various granulation parameters (granulation time, the impeller speed and the amount of binder / water) on granules size, loose and tapped bulk densities, apparent particle density and porosity. Particles size was as a sensitive indicator of changes during granulation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00