W oborach eksploatujących dojarnie zostały zarejestrowane za pomocą kamery czynności dojarza podczas obsługi krów, a także droga i sposób przechodzenia zwierząt z obór na dojarnię. Nagrane filmy były podstawą do analizy trwania poszczególnych zabiegów. W ten sposób zostały dla badanych dojarni wyszczególnione czynności, następnie poddane dalszej analizie statystycznej. Statystycznie istotne różnice w czasie trwania wystąpiły w czynnościach bezpośrednio wykonywanych przez dojarza, natomiast czasy związane z wchodzeniem i wychodzeniem zwierząt na dojarnię nie były statystycznie istotne. Decydującym czynnikiem wpływającym na czas doju jednej krowy był człowiek, jego umiejętności i sprawność, rzetelność działania.
In barns using milking parlor a camera was used to register the activities of a milker during cow milking and also the way and method of the animals passing from barns to the milking parlor. The film provided a basis for analyzing individual measures. In this way activities were identified for the studied parlors, which were further subjected to statistical analysis. Statistically significant differences in the duration occurred for activities directly performed by the milker, whereas the times of animal entering or leaving the milking parlor were not statistically significant. The factor determining the time of one cow milking was the man, his skills, efficiency and reliability.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00