Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza zapotrzebowania na części zamienne na przykładzie wybranego zakładu spożywczego

Tytuł:
Analiza zapotrzebowania na części zamienne na przykładzie wybranego zakładu spożywczego
Analysis of demand for spare parts on the example of the selected food enterprise
Autorzy:
Rewolińska, A.
Nowak, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/288062.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
część zamienna
magazyn części zamiennych
palarnia kawy
metoda FMEA
spare part
spare parts storage
roasting company
FMEA method
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2013, R. 17, nr 1, t. 1, 1, t. 1; 225-231
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Niezawodne działanie maszyn i urządzeń w liniach technologicznych zakładów spożywczych jest bardzo istotne. Przestoje związane z awarią maszyn mają niekorzystny wpływ na wydajność produkcyjną przedsiębiorstwa. Dlatego konieczne jest dozorowanie maszyn i urządzeń oraz analizowanie rodzajów i skutków ewentualnych uszkodzeń ich części (Nosal i in., 2002). Otrzymane wyniki dają możliwość zlokalizowania elementów najbardziej narażonych na uszkodzenia. Dzięki temu można zapobiec awariom linii produkcyjnych lub, gdy jest to niemożliwe, oszacować zapas stanu magazynowego wybranych elementów i podzespołów. Celem pracy jest wskazanie elementów oraz podzespołów maszyn najbardziej podatnych na uszkodzenia, oraz oszacowanie asortymentu i liczby krytycznych części zamiennych magazynu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania palarni kawy. Do realizacji celu wykorzystano metodę FMEA (ang. Failure mode and effects analysis), umożliwiającą ilościową analizę uszkodzeń.

Reliable functioning of machines and devices in technological lines of food enterprises is very crucial. Stoppages related to failures of machines unfavourably influence production efficiency of enterprises. Therefore, control of machines and devices and analysing types and possible effects of damages to its parts (Nosal et al., 2002) is necessary. The obtained results give a possibility to localize elements which are the most exposed to damages. Due to the above, faults of production lines may be prevented or when this is impossible the stock on hand of the selected elements and components may be determined. The purpose of the work is to indicate machines, which are the most exposed to damages and to determine the product range and numbers of critical spare parts of the storage indispensable for correct functioning of a roasting company. In order to carry out this purpose, FMEA method was applied (in English Failure mode and effects analysis) which enables the amount of damages analysis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies