Porównanie ekspansji brykietów wytworzonych ze słomy z dodatkiem polietylenu jako lepiszcza Comparison of expansion of briquettes made of straw with addition of polyethylene as a binding agent
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania biomasy rolniczej oraz odpadowych tworzyw sztucznych z grupy poliolefin jako surowców do produkcji brykietów. Omówiono również tematykę związaną z ekspansją brykietów. Porównano w jakim stopniu brykiety ulegają rozprężeniu bezpośrednio po opuszczeniu matrycy oraz w przyjętych jednostkach czasu. Do analizy porównawczej wybrano brykiety wytworzone ze słomy owsa i kukurydzy z dodatkiem polietylenu o niskiej gęstości (PE-LD). Określono również w jakim stopniu na ekspansję wpływa dobór parametrów procesu wytwarzania brykietów, a w jakim dobór mieszanki zagęszczanych surowców. W doborze komponentów kierowano się różnicami wynikającymi z budowy i struktury badanych rodzajów słomy oraz postacią użytego polietylenu. Stwierdzono, że gęstość brykietów w czasie 20 minut od ich wytworzenia zmniejszyła się w skrajnych przypadkach o 2,33% dla brykietów ze słomy owsa i PE-LD rozdrobnionego (82 MPa i 210°C) i 4,73% dla brykietów ze słomy kukurydzy i PE-LD nie rozdrobnionego (95 MPa i 200°C).
The article presents possibilities of using agricultural biomass and waste plastics from the polyolefin group as raw materials for production of briquettes. Moreover, the issues, which are related to expansion of briquettes was discussed. A comparison of the degree of expansion of briquettes directly after leaving a matrix and within time units was carried out. Oat hay briquettes and corn briquettes with addition of low density polyethylene (PE-LD) were selected for comparative analysis. Furthermore, the influence of the selection of briquettes production parameters on the expansion and the influence of the selection of the concentrated raw materials mixture were determined. Differences resulting from the structure of the examined hay types and the form of polyethylene which was used were the basis for the selection of components. It was determined that density of briquettes within 20 minutes from the moment of their production decreased in extreme cases of 2.33% for oat hay briquettes and the ground PE-LD briquettes (82 MPa and 210°C) and 4.73 for corn hay briquettes and not ground PE-LD briquettes (95 MPa and 200°C).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00