Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza zużycia elementów roboczych dzielarki ciasta chlebowego

Tytuł:
Analiza zużycia elementów roboczych dzielarki ciasta chlebowego
Analysis of wear and tear of working elements of a bread dough divider
Autorzy:
Jankowiak, P.
Nosal, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/288019.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
linia formowania
awaryjność
dzielarka ciasta
bęben dzielący
odcinak ciasta
zużycie tribologiczne
formation line
failure frequency
dough divider
dividing drum
dough cutter
tribological wear
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2013, R. 17, nr 1, t. 1, 1, t. 1; 93-103
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Obiektem badań są linie formowania kęsów ciasta chlebowego. Linia składa się z sześciu urządzeń: wywrotnicy dzież, dzielarki ciasta, zaokrąglarki taśmowej, wydłużarki walcowej, odprężnika i odbieracza. Jej wydajność wynosi 1800-2680 (szt·h-1). W pracy przedstawiono wyniki badania awaryjności pięciu linii formowania kęsów ciasta chlebowego. Podstawowym źródłem informacji o ich uszkodzeniach były "karty serwisowe", bezpośredni kontakt z serwisantem oraz "karty pracy maszyn" służb utrzymania ruchu w piekarniach. Wykonane badania wykazały, że najsłabszym ogniwem linii jest dzielarka ciasta. Traci ona zdatność użytkową m.in. wskutek zużycia elementów roboczych mechanizmu dzielącego. Pomiary liniowe odcinaka ciasta i poszycia bębna dzielącego wykazały, że mechanizm dzielący przestaje prawidłowo funkcjonować, jeśli zużycie jego elementów roboczych osiągnie wartość 0,05-0,10 mm.

Lines of forming wads of bread dough are the object of the research. The line is composed of six devices: a kneader discharge, a dough divider, a belt rounder, an elongation roller, a decompressor and a receiver. Its efficiency is 1800-2680 (item·h-1). The paper presents the research results on failure frequency of five lines of formation of bread dough wads. The basic source of information on their faults were "service cards", a direct contact with a service and "machine operation cards" of staff responsible for maintaining movement in bakeries. The research proved that the dough divider is the weakest link. It looses the utilization ability as a result of wear and tear of working elements of the dividing mechanisms. Line measurements of a dough cutter and a plating of a dividing drum prove that the dividing mechanism stops to work correctly if the wear and tear of working elements reaches the value of 0.05-0.10 mm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies