Wpływ metody suszenia oraz przechowywania na wybrane wyróżniki jakościowe nasion rzepaku The influence of drying and storage method on selected qualitative discriminants of rape seeds
Celem niniejszej pracy było określenie wpływu zastosowanej metody suszenia na jakość technologiczną nasion rzepaku bezpośrednio po zbiorze oraz po rocznym przechowywaniu. Rzepak zebrany z pola suszono 2 metodami: nisko i wysokotemperaturową w zakresie temperatur od 60°C do 120°C. Próby nasion po wysuszeniu do około 6% przechowywano przez rok w temperaturze 20š1°C. Uzyskane wyniki wskazują na istotny wpływ zarówno warunków suszenia, jak i dalszego przechowywania na jakość technologiczną nasion rzepaku.
The purpose of this work was determining the effect of the applied drying method on the technological quality of rape seeds directly after the crop and after storing for one year. The harvested rape was dried using two methods: low and high-temperature ranging from 60°C to 120°C. Seed samples after drying to approx. 6% were stored for one year at a temperature of 20š1°C. The obtained results prove a significant effect of both drying conditions, and further storage on the technological quality of rape seeds.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00