Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zastosowanej metody suszenia oraz przechowywania na skład kwasów tłuszczowych w nasionach rzepaku

Tytuł:
Wpływ zastosowanej metody suszenia oraz przechowywania na skład kwasów tłuszczowych w nasionach rzepaku
The influence of used drying and storage method on composition of fatty acids in rape seeds
Autorzy:
Gawrysiak-Witulska, M.
Rudzińska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/287880.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
rzepak
kwasy tłuszczowe
suszenie niskotemperaturowe
suszenie wysokotemperaturowe
konserwacja pożniwna
rape
fatty acids
low-temperature drying
high-temperature drying
post-harvest maintenance
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2007, R. 11, nr 5 (93), 5 (93); 145-152
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem niniejszej pracy było określenie wpływu zastosowanej metody suszenia na skład kwasów tłuszczowych w nasionach rzepaku po zbiorze oraz po rocznym przechowywaniu. Rzepak zebrany z pola suszono 2 metodami: nisko i wysokotemperaturową w zakresie temperatur od 60°C do 120°C. Próby nasion po wysuszeniu do około 6% przechowywano przez rok w temperaturze 20š1°C. Uzyskane wyniki wskazują na to, że suszenie metodą niskotemperaturową na równi z wysokotemperaturową pozwala na zachowanie w nasionach rzepaku korzystnych proporcji kwasów wielonienasyconych.

The purpose of this work was determining the effect of the applied drying method on composition of fatty acids in rape seeds after harvesting and after one-year storage period. The harvested rape was dried using two methods: low and high-temperature ranging from 60°C to 120°C. Seed samples after drying to approx. 6% were stored for one year at a temperature of 20š1°C. The obtained results indicate that drying using both low-temperature method and high-temperature method allows to maintain in rape seeds beneficial proportions of polienic acids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies