Celem pracy było zbadanie kinetyki oraz szybkości adsorpcji pary wodnej przez ciastka biszkoptowe wielowarstwowe z uwzględnieniem rodzaju wypełnienia oraz jego składu. Badania wykazały, że rodzaj wypełnienia ciastek biszkoptowych wielowarstwowych ma wpływ na ich właściwości sorpcyjne w czasie przechowywania, a stopień tego wpływu jest uzależniony jest zarówno od składu wypełnienia jak i od aktywności wody środowiska w czasie ich przechowywania.
The purpose of the work was testing the kinetics and water vapour adsorption rate for multilayer biscuits considering the type of fill and its composition. The tests demonstrated that type of multilayer biscuit fill had effect on buiscit sorptive properties during storage, and degree of this effect depends both from fill composition and water activity of the environment during storage.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00