Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Labour consumption of fruit production on the example of selected farms

Tytuł:
Labour consumption of fruit production on the example of selected farms
Pracochłonność produkcji sadowniczej na przykładzie wybranych gospodarstw
Autorzy:
Rorat, J.
Szeląg-Sikora, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/287842.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
fruit production
work inputs
economic work performance
produkcja sadownicza
nakłady pracy
ekonomiczna wydajność pracy
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2013, R. 17, nr 4, t. 2, 4, t. 2; 133-142
1429-7264
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper determines labour consumption of production in the selected fruit farms located on the territory of Łańcut commune. The research was carried out in the form of a guided survey in thirty fruit farms. For comparative purposes, the investigated farms were divided into area groups and the groups of a varied percentage share of orchards in the total area of AL. The net output balance showed that in the unit view, the highest value of this production category (8.88 thousand ha×PLN -1 AL) was obtained in farms, which had the lowest land resources i.e. to 5 ha of AL. In case of the economic index of workforce productivity, the most advantageous result was obtained in the biggest objects i.e. of the area above 10 ha, where one man-hour was compensated with the value of the net output at the level of 0.23 thousand PLN.

W pracy określono pracochłonności produkcji w wybranych gospodarstwach sadowniczych zlokalizowanych na terenie gminy Łańcut. Badania zostały przeprowadzone w formie wywiadu kierowanego w trzydziestu gospodarstwach sadowniczych. Dla celów porównawczych, badane gospodarstwa podzielono na grupy obszarowe oraz na grupy o różnym udziale procentowym sadów w łącznej powierzchni UR. Przeprowadzony bilans produkcji czystej wykazał, że w ujęciu jednostkowym najwyższą ha×wartość tej kategorii produkcji (8,88 tys. PLN -1 UR) uzyskano w gospodarstwach posiadających najmniejsze zasoby ziemi tj. do 5 ha UR. W przypadku wskaźnika ekonomicznej wydajności pracy najkorzystniejszy wynik uzyskano w obiektach największych tj. pow. 10 ha gdzie jedna roboczogodzina była rekompensowana wartością produkcji czystej na poziomie 0,023 tys. PLN.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies