Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane właściwości fizyczne nasion krajowych i zagranicznych odmian soczewicy jadalnej

Tytuł:
Wybrane właściwości fizyczne nasion krajowych i zagranicznych odmian soczewicy jadalnej
Selected physical properties of seeds for domestic and foreign edible lentil varieties
Autorzy:
Żabiński, A.
Mudryk, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/287810.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
soczewica
nasiona
masa tysiąca nasion
cechy geometryczne
grubość łupiny nasiennej
wytrzymałość doraźna
wodochłonność
lentil
seeds
weight of one thousand seeds
geometrical characteristics
seed shell thickness
immediate strength
water absorbability
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2009, R. 13, nr 9, 9; 319-329
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań, dotyczących wybranych cech fizycznych nasion soczewicy jadalnej z podgatunku grubonasienne. Określono masę tysiąca nasion oraz wodochłonność w zależności od temperatury i czasu moczenia. Stwierdzono istotny wpływ temperatury na szybkość i ilość pobieranej wody przez nasiona poszczególnych obiektów. Wzrost temperatury przyspieszał osiąganie przez nasiona pełnego stanu nasycenia. Dla pojedynczych nasion: oznaczano cechy geometryczne wyliczając na ich podstawie współczynniki kształtu, mierzono grubość łupiny nasiennej, określano wytrzymałość w zależności od stopnia uwilgotnienia nasion, przyjmując za wskaźnik wytrzymałości wartość naprężenia odpowiadającego granicy płynności biologicznej. U większości zbadanych obiektów wzrost wilgotności powodował spadek wytrzymałości nasion.

The paper presents results of the research concerning selected physical properties of the seeds of edible lentil from subspecies of leguminous plants. The researchers determined weight of one thousand seeds and water absorbability depending on temperature and soaking time. They observed considerable temperature effect on speed and volume of water being taken up by seeds of individual objects. As a result of temperature rise, seeds reached the state of full saturation faster. For single seeds: geometrical features were determined, providing the basis for computing shape factors, seed shell thickness was measured, and strength was determined depending on seeds humidifying degree, taking stress value corresponding to biological fluidity boundary as strength index. For most of the examined objects increasing humidity resulted in reduced strength of seeds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies